2010. november 19., péntek

Új retro clone játékok

Az interneten sok ingyenesen letölthető házi fejlesztésű szerepjáték érhető el, tulajdonképpen annyi rpg-s anyag kering a világhálón, hogy a türelmes böngésző elegendő anyagot töltögethet le magának legálisan ahhoz, hogy soha ne kelljen pénzért boltban szerepjáték kiadványokat vennie. Akad azonban rengeteg nagyon egyéni izlésnek való, vagy igénytelen cucc is, azért kell egy kis idő, míg rábukkanunk a nekünk tetsző lényegre.
Az újabb ingyenes rpg-k között sok a retro clone játék, ezek között is hamar kitűntek az igényesen kivitelezett, komplett játékok: Labyrinth Lord, OSRIC, Swords & Wizardry, Basic Fantasy RPG. Sokáig csak ezekről lehetett olvasni a blogokon, de mostanában kezdenek megjelenni hasonló erőbedobással készítet igényes játékok első próbaváltozatai: ilyenek a Dangers & Dweomers, a Myth & Magic, The Big Brown Book.

A Dangers & Dweomers Artikid munkáját dícséri, blogjáról ingyen letölthető. Tulajdonképpen nem önálló fejlesztés, a Swords & Wizardry  rendszerét dolgozta tovább, de a végeredmény egy egyedi, 180 oldalas alkotás lett, melyet mindnképen érdemes megtekintenie az old school játékok rajongóinak.

A Myth & Magic a New Haven Games jelenleg fejlesztés alatt álló játéka, egy igényes tesztverió most ingyen letölthető. 128 oldalon a 2nd ed AD&D elevenedik meg újra, a szabályokat erősen átdolgozzák, hogy a mai izlésnek is megfeleljenek. A tesztverzió a honlap fóruma alapján már elavult, a harcrendszert is újragondolják, növekvő AC és támadás bónusz rendszere lesz, mint a D&D 3-nak. A dolog nagyon jó lehet, remélem hamarosan elérhető lesz a javított tesztverzió, és az még egy ideig ingyenes is marad majd.
Egy gondolat azért felmerült bennem: a Castles & Crusades sok célkitűzést már korábban megvalósított, az első kiadású AD&D-t kiválóan átültette a 21. századba, így a Myth & Magic nem tudom, hogy mennyire lesz majd képes újdonságként megjelenni, remélhetőleg nem csak egy további alternatíva lesz a sok közül.

A The Big Brown Book egy valamivel ínyencebb csemege: ez a 0D&D egy clon-ja, jelenleg rtf-ben érhető el a fejlesztő (Justen Brown) honlapján, a Fey Square-en.  Ez ismét egy próbálkozás, hogy csak 6 oldalú kockákkal lehesen D&D-t játszani, a Chainmail szabályaira építve kezeli többek között a harc szimulálását, így 20 oldalú kockát (sem más egyedi RPG kockát) nem használ. Még nem sikerült végigolvasnom, de érdekesnek tűnik, bár a harcrendszere nekem nagyon szokatlan, nem tudom, hogy a mai rendszerekhez szokott játékosok és mesélők nem találják-e majd túl absztratktnak és elavultnak. A dokumentum mindenesetre igényes, az író decemberre ígér egy letisztázott PDF változatot. Kíváncsi vagyok, mi kerekedik ki belőle.
Amúgy Brown úr mindemellett szintén egy AD&D clone alkotásán munkálkodik, For Gold & Glory néven már elérhető a játékosok és mesélők könyvének első változata.

Mindenesetre jó új alkotásokra bukkani, de remélhetőleg kalandmodúlok és egyéb kiegészítők is készülnek, szabálykönyvekből tulajdonképpen már van rengeteg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése