2011. január 10., hétfő

Kazamaták és Kompániák szerepjáték

Boldog Új Évet minden kedves olvasómnak!

Villámhír: Most olvastam a Kockák és Koboldok blogon, hogy elkészült a Kazamaták és Kompániák szerepjáték (ugyanott található a link a letöltéshez is). Amint lehet, letámadok egy nyomtatót a dokumentummal, hogy otthon majd alaposan átrághassam. Végre itt egy magyar nyelvű classic D&D cucc!!!

Most még csak annyit tudok a játékról, hogy a tudodmelyiknagyonalapjáték piros dobozának (1-3. szint) megfelelője lehet, kíváncsi vagyok, hol vannak benne módosítások az eredetihez képest.

Az előszóban a szerző írja, hogy a további részek az érdeklődés mértékében készülnek el, vagy sem, rajtam ne múljon, én terjesztem a hírt, ha akad hozzá csapat még ki is próbálom.

Ha időm engedi, esetleg még egy ismertetőt is faragok hozzá (bár a blogon sokmindennel lemaradásban vagyok, hamarosan meg kéne alkotnom a Solomon Kane történetünk első fejezetének leírását (DM szemszögből), valamint a hétvégén alkalmam volt játékosként a Warhammer világán kalandozni, amiről szintén tervezek egy beszámolót).

11 megjegyzés:

 1. Köszönöm! Kíváncsian várom észrevételeidet!

  VálaszTörlés
 2. Köszi a reklámot! :D A Játékvezetőknek szánt tanácsok része szerintem igazán hangulatos, egyedi. :) Ezen kívül sok egyéb változtatás is van benne, mint például a varázslatok.
  A szövegben bennmaradó elütéseket folyamatosan javítjuk, reményeim szerint a lektorálással a nagyját sikerült kiszűrni.

  VálaszTörlés
 3. Észrevételek:
  A tördelés borzasztó lett. Egyrészt nehezen olvasható, másrészt csúnya. További probléma, hogy nagyon papírpazarló lenne így kinyomtatni. Én nem értek hozzá, de jó lenne egy profi segítségét kérni.
  Nem lehet valamilyen kényelmesebb helyre feltenni? lfg.hu? Vagy ez az egész egy teszt változat, és nem akarjátok szélesebb körben terjeszteni?
  Egyébként OK. Nekem ugyan jobban tetszik a KéM, de a KéK sokkal könnyebben befogadhatónak tűnik egy kezdő számára. Próbáltátok már teljesen újoncnak adni?

  VálaszTörlés
 4. Valóban, ez még csak egyfajta próba, a rendszert szeretnénk közzétenni. Egyébként hamarosan elérhető lesz javítottan a Kazamaták és Kompániák. Később jön egy "dobozos" kiadás, ez lesz az igazi "kezdet".
  A szerkesztéssel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy megpróbáljuk kicsit szépíteni a táblázatokat. A "dobozos" verzió már egy újraszerkesztett KéK-et fog tartalmazni, ha minden jól megy, ugyanis Solaron fejleszti szerkesztői ismereteit. (Nekem személy szerint nincs bajom a mostani szerkesztéssel sem, sőt, tetszik az egyhasábos megoldás.)
  Újonc kezében még nem volt, de reméljük, minél hamarabb kerül. :)

  VálaszTörlés
 5. Elnézést, más néven Narmor vagyok. Megvicceltek ezek a fiókok.

  VálaszTörlés
 6. Szerintem komolyabb kiadás előtt jó lenne néhány nem szerepjátékos ismerős kezébe adni, és tesztelni mennyire érthető számukra a játék. Sok olyan dolog lehet, ami nekünk evidens, de másnak nem érthető magyarázat nélkül.

  Egyébként én Guildenstern vagyok, ha nem a Google fiókommal kell azonosítanom személyemet.

  VálaszTörlés
 7. Szerintem nem kell a kérdést ennyire komolyan venni (komolyabb kiadás), illetve siettetni. Manapság aki le fogja tölteni az pontosan tudni fogja, hogy mit tart a kezében. A szerkesztés is egy bonyolult ügy. De azzal én is egyetértek, hogy a kiadvány oldalszámát masszívan csökkenteni kellene, a betűméret helyenként túl nagy, ami miatt fölöslegesen felduzzad a documentum mérete (talán 60-80 oldalra simán össze lehetne sűríteni). A kéthasábos tördelés az általánosan bevált, kellemesebb olvasni. De pontosan tudom, hogy nagyon nehéz egy kiadványt profi módon megszerkeszteni, ezért nem várhatunk el azonnal egy hibátlan külalakot. Az író és a szerkesztők a világ minden idejével rendelkeznek, hogy apránként finomítsák a szabálykönyvet, ahogy az a Basic Fantasy RPG esetében is történt. A frissítést egyszerűen egy verzió számmal kell ellátni, hogy a közönség mindíg tudja, hogy történt-e módosítás. Majd akkor érdemes ezzel szerintem foglalkozni, ha a játéknak elkészül a hivatalos honlapja. Addig is az írónak és szerkesztőknek sok kitartást kívánok, tudom, hogy rengeteg idő és türelem kell egy ilyen munkához.
  A javaslat, hogy érdemes lenne Word formátumban is a háziszabály alkotáshoz közzétenni, kifejezetten jó ötlet.

  VálaszTörlés
 8. Üdv,

  Egyszer már végigfutottam felületesen, még nem alkotok róla végleges képet, majd ha minden betűjét kiolvasom. De az, hogy 9-es intelligencia kell, hogy elf legyél az kissé vicces. Most még jobban látom, hogy mik a fő hátrányai az egyszerűsítésnek.

  Judea
  roleplay.blog.hu

  VálaszTörlés
 9. Üdv!

  A KéK elérhető újra, javítva, több formátumban.
  http://kockakeskoboldok.blogspot.com/2011/01/megjelent-kazamatak-es-kompaniak.html (Azért ezt a linket teszem be, mert egész csinosan megcsináltam :D)

  A szerkesztés Solaron asztala, vizsgák után biztosan foglalkozni fog vele. D De lesz itt Túlélőkészlet, meg Játékvezetői segédletek... :D Később Áron klasszikus modulokat is át fog dolgozni.(Én is igyekszem előrukkolni ezzel-azzal.) Szóval több ok miatt is érdemes a dobozos verziót és a honlapot várni.

  VálaszTörlés
 10. Elkezdtem átolvasni a szabálykönyvet, pár dologot öszegyűjtöttem, amiket szerintem mindenképpen javítani kellene:
  Tegyük fel, hogy nem egy szerepjátékos olvassa, aki ismeri a D&D-t és alapból tudja a hiányzó részeket. Számára helyenként nincsenek kifejtve igen lényeges szabályok:
  - a könyv elején kellene egy összefoglaló, hogy milyen kellékek kellenek (kockatípusok)
  - leírás a kockák használatáról, dobások rövidítéséről
  - egy karakterlap jól jönne az elejére, hogy egy kezdő lássa, mi mindent kell kitöltenie
  - a kislexikon a könyv végéről az elejére kellene, valamint a könyvben használt fogalmaknak csak töredékét tartalmazza
  - Sehol nincs leírva, mi az a védelmi osztály (pont a páncéloknál hiányzik)
  - Nem szerepel a páncéloknál (sőt ha jól néztem a szörnyekig sehol, de ebben nem vagyok biztos) kiírva a védelmi osztály szó, sem, hogy az alap VO 9-es. Ezt mindenképpen ki kellene javítani.

  VálaszTörlés
 11. Üdv, a roleplay.blog.hu-n írtam egy kis cikket a KéK-ről.

  VálaszTörlés